Стрес та депресія у сучасному суспільстві

Стрес та депресія у сучасному суспільстві

У сучасному світі, особливо зараз, коли увесь світ веде боротьбу з COVID-19, стрес та депресія, нажаль, присутні у житті кожного із нас. Ми часто не прислуховуємося до себе та не віддаємо собі звіт про те, на скільки важлива ця проблема та до яких наслідків вона може привести.

У цій статті ми спробуємо допомогти вам розібратися в тому, що таке стрес та депресія і що з цим робити.

Проблема стресса в современном мире

Отже, що таке стан стресу?

Стресові ситуації оточують нас всюди: небезпека, покладення на себе відповідальності, прийняття швидких та важливих рішень, великі розумові та емоційні навантаження, горе та печалі, цей список можна продовжувати нескінченно.

По суті стрес – це відповідь організму на ту чи іншу негативну подію в житті людини, відсутність відпочинку, перевантаження. Найчастішим наслідком стресу є дисбаланс між процесами гальмування і збудження в ЦНС, якою управляє головний мозок. Проявлятися це може по-різному, хтось стає байдужим та апатичним до всього, а когось починають розривати на частини емоції.

Однак, треба помітити, що стрес у малих дозах досить корисний для організму, стресові ситуації досить часто змушують нас підійматися та переступати через себе, досягаючи нових вершин у житті та долати труднощі.

Стадії стресу:

  1. Стадія тривоги
  2. Стадія опору
  3. Стадія виснаження (дістрес)

Стадія тривоги починається майже одразу після зустрічі організму зі стресом. Адреналін викидається в кров, розширюються зіниці, починається сильне серцебиття, кровоток перерозподіляється, м’язи стають більш активними, можливе ослаблення моторики шлунка і кишечника.

Стадія опору починається трохи пізніше та її дія може тривати від декількох годин до декількох діб. Посилюються обмінні процеси, трапляється придушення запальних та імунних реакцій, починається, свого роду, мобілізація організму в боротьбі зі стресом.

Стадія виснаження – в науці дістрес. Тут починаються видимі негативні прояви: втрата здібності організму адаптуватися до стресу, починається уповільнена реакція, спільна слабкість, після чого симптоми наростають та стрес стає хронічним.

Важливо пам’ятати, що саме стадія дістресу негативно впливає на психіку та весь організм людини у цілому та несе за собою багато неприємностей, одною з цих неприємностей є депресія.

МЕТОДИ БОРОТЬБИ ЗІ СТРЕСОМ

У сучасному суспільстві людина відчуває постійне нервове напруження, стреси переслідують нас всюди: стреси на роботі, вдома, у транспорті, у супермаркеті и навіть іноді на відпочинку. В ідеалі, кращим засобом боротьби зі стресом є не лікування наслідків, а профілактика стресу, а саме: регулярні прогулянки на свіжому повітрі, заняття спортом, таким чином, щоб це приносило вам задоволення і не було тягарем, повноцінний сон (не менш 8 годин безперервного сну), збільште спілкування з друзями та близькими вам людьми, в наш непростий час – це дуже важливо, не перевантажуйте себе емоційно та фізично, як говорить народна мудрість: “Робота – не вовк…”, частіше займайтеся тим, що вам дійсно приносить задоволення, прислуховуйтесь до свого тілу і організму у цілому і тоді ваша стресостійкість помітно підвищиться.

ДЕПРЕСІЯ, ЇЇ ВИДИ ТА ОЗНАКИ. МЕТОДИ ЛІКУВАННЯ.

Методи боротьби з депресією

З депресією погано жартувати, тому дуже важливо вчасно прислухатися до свого організму, зрозуміти та прийняти цей стан в собі та не залишатися з нам наодинці! Знайте, що нетреба боятися просити допомогу у кваліфікованого психотерапевта, тільки спеціаліст у цій області зможе підібрати для вас вірних шлях до виходу з депресії.

Ознаками депресії є так звана “депресивна тріада”:

  1. Зниження настрою чи ангедонія (людина починає втрачати здатність відчувати радість, стає злою та роздратованою);
  2. Зниження психічної активності – проявляється в гальмуванні, повній апатії та байдужості до того, що відбувається навколо;
  3. Зниження фізичної активності – не бажання працювати, сонливість, повна втрата фізичних сил, втрата апетиту та небажання слідкувати за собою, порушення сну від бажання постійно спати до безсоння.

Субдепресивний стан – це початкова стадія депресії, коли характерні прояви поганого настрою, якоїсь роздратованості та апатії, у такому стані в сучасному суспільстві знаходиться більшість людей, навіть не підозрюючи, що можливо вони встали на шлях більш тяжкого психічного стану.

Хронічна депресія – в медицині має назву дистимія, частіше свій початок вона бере ще у дитинстві чи у юнацтві, у більшості випадків, батьки не зважають на це, беручи ознаки дистимії за вади характеру. Хронічна депресія вважається легким розладом, що несе хронічний характер, але бувають випадки, коли вона може перерости в більш тяжку форму – так звану подвійну депресію. Дистимію досить складно діагностувати, супутніми розладами з дистимією можуть бути: наркоманія, социофобія, панічні атаки, алкоголізм, ігроманство.

Для того, щоб не запустити механізм цього підступного діагнозу, спеціалісти радять більше часу приділяти своїм маленьким та дорослим дітям, підтримувати їх, хвалити, не знижати їх самооцінку та просто любити, не дивлячись ні на що.

Клінічна депресія (ВДР-Великий Депресивний Розлад) – проблема сучасного суспільства у наші дні, вона може і не супроводжуватися поганим настроєм, пригніченими думками та іншими загальноприйнятими ознаками, під якими усі ми розуміємо слово депресія. При цьому вона має перелік симптомів, які заважають повноцінної життєдіяльності людини та відноситься до психологічних розладів.

До таких симптомів можна віднести:

  • Різкі зміни настрою у продовж дня;
  • Втрата цікавості до життя, байдужість і апатія;
  • Втрата ваги;
  • Помітне порушення сну;
  • Відсутність апетиту;
  • Самобичування, суїцидні думки;
  • Відчуття власної непотрібності та безпорадності;
  • Розсіяна увага, в’ялість.

Основними причинами цього захворювання спеціалісти називають збільшений темп сучасного життя, часті стреси, соціальні вимоги, вічну боротьбу за своє місце “під сонцем” у нашому суспільстві і таке інше. На великий жаль, пацієнти з такими проявами бояться звертатися до лікарів, помилково вважаючи, що їх діагноз може вплинути на їх особисте життя чи кар’єру, що це вирок.

Післяпологова депресія

Окрему увагу медики виділяють Післяпологовій депресії, яка так чи інше зачіпає від 10 до 20% жінок, що нещодавно народили, в усіх країнах світу. Її причини до кінця не вивчені, так як гормональний фон будь-якої жінки після пологів змінюється дуже сильно, але неможна на 100% стверджувати, що справа саме в цьому. Головне приймати жінку такою, як вона є, давати їй відпочити та пам’ятати, що ніхто не винен у тому, що настав такий стан. Багато жінок бояться зізнатися не те, що комусь, а навіть собі, що їм дійсно погано і вони потребують допомогу, а це у корні невірно. В нашій країні є спеціалісти, називаються вони пренатальні психологи, які завжди простягнуть руку допомоги новоспеченим батькам.

Повертаючись до клінічної депресії, треба відмітити, що у час цієї хвороби відбуваються зміни на рівні мозку та чим довше вона буде залишатися без уваги, тим більше буде погіршуватися психічний стан пацієнта та невідомо до яких жахливих наслідків це може привести. Пам’ятайте, що кожна людина має право задати питання психіатру, психотерапевту, психологу, будь-яким зручним для вас засобом, чи то буде гаряча лінія, чат лікарні, розмова по телефону чи на особистому огляді у лікаря, головне, не бійтеся просити допомогу, навіть якщо вона потрібна і не особисто вам.

Існують різні методи лікування депресії, іноді спеціалісти застосовують їх поєднання для більш благополучного виведення пацієнта з депресії. Якщо депресія протікає важко, у цьому випадку необхідне медикаментозне лікування, однак ліки потрібні далеко не завжди. В окремих випадках ефект досягається за допомогою психотерапії, також застосовуються в лікування депресії фізіотерапевтичні методи.

І на завершення, ми хочу побажати кожному з вас міцного емоційного здоров’я, будьте щасливі та стресостійкі!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *