Як правильно обрати ВНЗ

Як правильно обрати ВНЗ

Життя показує, що більшість випускників обирає внз, як правило, випадково: за компанію з другом, за порадою батьків або родичів. В результаті більше половини випускників вишів не працюють за обраною спеціальністю. Але диплом, більшість студентів прагне отримати все-таки не заради “корочки” як такої, а для успіху в майбутній професії. Ось чому так важливо не помилитися з вибором ВНЗ.

Як показали результати досліджень, процес вибору університету найчастіше починається за 1-2 роки до моменту вступу (42% респондентів). 20% починають вибирати внз за півроку-рік, 17% – менш ніж за півроку до моменту вступу, 13% за 2-3 роки. Остаточно рішення також, найчастіше (в 29% випадків), приймається раніше, ніж за рік. Однак 20% остаточно визначаються вже в момент вступу.

Основними критерієм вибору вузу, згідно з відповідями респондентів, є:

  • наявність цікавлять напрямків підготовки і профілів (43%),
  • вартість навчання (25%),
  • перспективи подальшого працевлаштування (24%).
  • кількість мов, що вивчаються (20%),
  • зручне розташування вишу (19%),
  • відомий і добре впізнаваний бренд (18%),
  • контакти з зарубіжними вузами і організаціями (15%),
  • форма навчання (10%).

Більше половини абітурієнтів (57%) пробують вступати до кількох ВНЗ одночасно, 20% вступають спочатку в один вуз, а в разі невдачі – в інші. 23% орієнтуються на вступ тільки в один навчальний заклад. У разі невдачі на іспитах 62% опитаних роблять спробу вступити до іншого ВНЗ, 18% – на інший напрямок того ж вузу, 9% вказали, що будуть надходити в той же вуз через рік.

Практичні поради при виборі вузу.

Всі, перед ким стоїть проблема вступу в той чи інший навчальний заклад, орієнтуються на певну інформацію. Давайте подивимося, на що слід звертати увагу при виборі навчального закладу, чим керуватися, яка інформація буде для вас важливою:

  • відвідайте Дні відкритих дверей вузу. Як правило, вони проводяться кілька разів, в квітні-травні, іноді ще в червні. В цей час вуз інформаційно максимально відкритий, проводяться зустрічі з керівництвом інституту та факультетів, відкриті всі аудиторії. Можна пройтися по інституту, відчути його атмосферу і визначити, чи хочеться в ньому вчитися. Необхідно поговорити з викладачами, попросити програму навчання. Вивчити різні інформаційні стенди. 
  • ознайомтеся з сайтом інституту в Інтернеті. В даний час, практично всі вищі навчальні заклади мають свій сайт в Інтернеті, де розміщується багато корисної інформації. Це і програми навчання, і розклад, і вказані викладачі – їх прізвища, досвід роботи, стаж. 
  • пошукайте форуми і чати спілкування студентів даного інституту, де студенти висловлюють свою думку про інститут, про навчання в ньому, про ті чи інші предмети, про ставлення до студентів. 
  • зберіть всю інформацію про ВНЗ, яку тільки зможете знайти. Це і рекламні буклети, і довідники, що випускаються самим вузом, і довідкова інформація, яка вказується про даний інституті в Інтернеті і в інших довідниках для вступників до вишів. Це дозволить визначити необхідний рівень університету і порівняти зі своїм рівнем підготовки.
  • поговоріть з ким-небудь із студентів, які вже навчаються в даному виші. Найкраще зі студентами 3-4 курсів, які вже досить провчилися в даному інституті, щоб дати вичерпну характеристику. Як правило, рідко хто з них відмовиться розповісти про свій інститут і якщо у вас знайдеться час поговорити з ним за чашкою кави, то ви багато чого дізнаєтеся з неформального спілкування.
  • ознайомтеся з документами про платні освітні послуги. З’ясуйте вартість навчання і графік платежів. Приємним бонусом буде можливість розстрочки платежів і оплата освітніх послуг через банк або платіжний термінал.

Ось основні рекомендації тим, хто вибирає вищий навчальний заклад. Найголовніше, орієнтуйтеся не на гучне ім’я вишу, а на те, яке навчання він надає, на те, наскільки дана спеціальність, яку ви отримаєте – цікава вам і затребувана в суспільстві.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *