Підлітковий алкоголізм

Підлітковий алкоголізм

В останні роки відзначається зростання алкоголізму серед підлітків. Причин цього кілька. Найголовнішими є соціальні причини, з яких основними – реклама, бездоглядність і вседозволеність в родинах, алкоголізм батьків і інші. Яскраві, барвисті етикетки вітчизняних і заморських вин, пива, міцних кидаються в очі. Доступність і відносна дешевизна спиртних напоїв є іншим фактором.

          Психологія підлітків така, що вони хочуть здаватися дорослішими, самостійними. Вони завжди наслідують своїх кумирів естради, кіно, телесеріалів, як вони намагаються вести себе, говорити, вживати спиртне, курити. Підлітки взагалі за своєю природою схильні до наслідування всього того, що належить модним, кращим, престижним.

Велике значення має і підлітковий конформізм – наслідування собі подібних в колі друзів. При цьому якщо в п’ющої пиво компанії знаходиться хтось, хто відмовляється від цього напою, то він піддається в цьому середовищі глузуванням, презирству і, в кінцевому підсумку, виганяється з групи.

          Велике значення при ранньому вживанні спиртних напоїв мають дорослі і, перш за все, батьки. Якщо в родині щотижня влаштовується колективна пят’нка, то дитина сприймає це природнім і в подальшому починає себе вести точно так же. У таких сім’ях діти рано долучаються до алкоголю. А в сім’ях алкоголіків питущих дітей ще більше. Незважаючи на те, що алкоголізм не передається у спадок, пияцтво хоча б одного з батьків під час зачаття часто призводить до того, що діти в таких сім’ях народжуються з різними психопатичними або інтелектуальними відхиленнями, затримкою розвитку.

Часто підлітковий алкоголізм з’являється в неповних сім’ях і як наслідок – бездоглядність підлітка, виховання його вулицею. Іншою причиною є гіперопіка дитини. Прагнучи захистити дитину від усіх труднощів, всіляко потураючи йому у всьому, батьки виховують морально слабку, безвольну істоту, яка потрапляючи в інше середовище легко піддається поганим впливам, оскільки у неї відсутні моральні гальма.

Залучення до алкоголю підлітків призводить до зміни системи цінностей і звичок. У вільний час вони зазвичай проводять в колі тих друзів, хто п’є, шляхом безцільного гуляння вулицями, просиджування в барах, кафе, слухання модної музики, супроводжуваних прийомом алкоголю. При цьому зовсім не залишається ані часу, ані бажання для саморозвитку та інших інтелектуальних занять: читання, навчання, сприймаються як нудний і непотрібний обов’язок. Приблизно половина з тих підлітків, хто п’є, за даними статистики книг майже не читають

          Крім того організм підлітка відрізняється від організму дорослої людини в тому, що у нього спочатку знижена стійкість до алкоголю, порівняно невеликі дози якого спочатку викликають дуже сильне сп’яніння і, навіть, важке отруєння. Однак, з часом стійкість до вживання великих доз алкоголю у підлітка виникає, але в той же час катастрофічно швидко виникають всі симптоми алкоголізму. Організм підлітка відрізняється від організму дорослої людини в тому, що його органи і в першу чергу центральна нервова система ще розвиваються і мало стійкі до різного роду отрут, до алкоголю. Тому ранній початок вживання спиртного призводить до швидкого розвитку залежності від алкоголю і до поразки внутрішніх органів.

Із захворювань, пов’язаних з вживанням алкоголю, у підлітків слід назвати

*гепатити та панкреатити,

*захворювання ендокринної системи,

*порушення роботи серця,

*проблеми з артеріальним тиском,

*поява різного роду легеневих захворювань,

*зниження стійкості до різного роду інфекційних захворювань і особливо розлади з боку центральної нервової системи і психіки.

Лікування дітей, хворих на алкоголізм здійснюється в спеціалізованих палатах або відділеннях наркологічного диспансеру, щоб виключити контакт і вплив дорослих алкоголіків.

Профілактика підліткового алкоголізму полягає, перш за все, в виховних і організаційних заходах, спрямованих на те, щоб молода людина знала пагубну дію алкоголю і прагнула активно уникати контакту з тими, що п’ють. Важливо зайняти вільний час, заохочувати і стимулювати різного роду здорові захоплення, підвищити інтерес до освіти і отримання професії.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *