Соціальний проект «ЖИТИ РАЗОМ»

Соціальний проект «ЖИТИ РАЗОМ»

Люди часто говорять, навіщо робити пандуси, тротуари і взагалі доступність міста для інвалідів, у нас же їх практично немає. На що у нас є сумна відповідь: ви їх не бачите, тому що вони не мають можливості вийти на вулицю!

«Невидимі люди» – часто саме так називають інвалідів. Суспільство намагається не помічати те, до чого не готове. Лікарня, банк, магазин, торговий центр, спортзал і кафе можуть бути як доступні, так і недоступні, що буває набагато частіше, для людини на візку або з іншими порушеннями.

Тому наша команда вирішила підтримати таких людей і внести свій вклад в розвиток суспільства без бар’єрів і стереотипів.  Ми започаткували проект «Жити разом» – проект  створення інтерактивної мапи «Карта доступності міста Білозерське» для людей з інвалідністю та маломобільних груп.

Безбар’єрне або універсальне середовище дозволяє всім людям користуватися навколишнім простором незалежно від будь-чиєї допомоги, брати участь у суспільному, виробничої, культурній та спортивній сферах життя країни, отримати гідну освіту і кваліфіковану роботу, вести повноцінну і насичене життя. Одним з основних принципів безбар’єрного середовища є функціональність.

Тепер у людей з інвалідністю з’явилася можливість заздалегідь дізнатися, куди варто збиратися, а куди – краще не треба. «Карта доступності» – це такий собі онлайн-гід нашим невеличким містом з дуже простим, але корисним функціоналом. Інструменти управління картою дозволяють збільшувати і зменшувати масштаб самої карти чи обраного об’єкта. Для відображення об’єктів соціальної інфраструктури на карті передбачені зрозумілі іконки відповідного кольору, що відображає ступінь доступності об’єкту (повністю доступний, частково доступний або недоступний). Вибрати об’єкт можна з відкритого списку або шляхом активації символу цього об’єкта на карті (наведенням на нього курсора і «кліком» лівою кнопкою миші). Після цього зліва з’явиться «спливаюче» вікно, що містить наступну інформацію:  фото об’єкта,  назва об’єкта, посилання на сайт (за наявності), опис доступності об’єкта.

Групою вже опрацьована частина міста, на карту нанесено більшість магазинів, школи, перукарні, аптеки. Наступними об’єктами стануть лікарня, комунальні та сервісні центри. В подальшому ми плануємо публікувати інформацію про послуги, що надаються; про категорію населення, що обслуговується (за віком, по інвалідності);  режим роботи,  контактну інформацію.

Створена нами карта постійно оновлюється, посилання на неї ми поширюємо засобами соціальних мереж. Наразі,  наш проект бере участь в конкурсі проектів учнівського самоврядування міста. Якщо він отримає перемогу, за його реалізацію візьмуться активи самоврядування інших шкіл. Це стане вагомою допомогою для нас та дієвим засобом донести важливість наших дій. Сподіваємось, що дорослі побачивши наші намагання, приєднаються та зроблять більш дієві кроки на зустріч людям з особливими потребами.

Анастасія Бовкун (8Б клас), Орина Баннікова (8Б клас), Єгор Подкопаєв (8Б клас), Сковородкіна Наталя (педагог-організатор)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *