Ось і закінчився вересень…

  Вже можна з упевненістю говорити про те, що осінь стала повноправною господаркою. І хоч за вікном ще зелені дерева, а  іноді вдень сонечко віддає нам своє приємне тепло, відчуття, що поступово ми втрачаємо щось дуже приємне, не полишає наші думки та почуття.

Літо, як старий добрий друг, дарує нам чудові емоції, незабутні спогади, його з нетерпінням чекаєш цілий рік і тому зараз так сумно з ним розлучатися. Саме про теплі літні дні ми з радістю згадуємо, коли наступають «золоті» осінні миті, але коли починається холодна вогкість і сльота, навіть найжиттєрадісніші з нас можуть засумувати.

До того ж осінь – пора відповідальності та змін. Ми повертаємося з відпусток і беремося за нові тривалі й серйозні справи, а наші діти, після веселих канікул, опановують нові знання, згадують про дисципліну та розпорядок дня. Зрозуміло, такі зміни не можуть минути непомітно для дитини. Вони найчастіше викликають у неї протест, нудьгу та поганий настрій. І це нормально!

Згадайте свій стан коли ви повертаєтесь із відпустки на роботу. Правда ж, складно відразу налаштуватися на діловий лад і увійти в чіткий трудовий ритм? Ми сидимо на робочому місці, а працювати зовсім не хочеться, думки розбігаються врізнобіч, а спогади про приємно проведену відпустку дратують своєю недосяжністю.

Дорослій людині потрібно приблизно два тижні для того, щоб знову повернутися в зосереджений робочий стан і адаптуватися до щоденної офісної суєти. А для дитини побороти «постканікулярний» стан ще складніше, адже вона ще не зовсім розуміє та осягає магічне значення слова «треба»!

Однак саме це важке слово восени дитина чує набагато частіше: вдома батьки постійно кудись поспішають, тому що самі намагаються подолати бар’єр переходу з відпустки до динамічності трудової осені, а в дитячому садку або школі вихователі та вчителі намагаються відновити дисципліну і донести до учнів та вихованців нові знання. А якщо раптом у цей час виникне якийсь конфлікт із друзями або зненацька заскочить підступна застуда – який вже тут настрій…

Гадаєте, отримуємо занадто сумну картинку? Аж ніяк! Ви з легкістю можете виправити або навіть не допустити те все про що писалося вище.

По одній з версій фахівців, осіння нудьга починається у нас тому, що із закінченням літа ми втрачаємо можливість дарувати собі маленькі та великі радості. Це зайва порція морозива або приємна подорож, нові знайомі й старі друзі, а головне –  відчуття свободи та радості від того, що не треба поспішати, немає обмежень, а вільний час можна проводити так, як захочеться, а не так, як потрібно.

Але якщо одні радості зникають, то чому б не знайти інші? Просто формат буде інакший, але кількість отриманого задоволення – рівноцінна! Не вірите що це можливо? Дивіться самі!

Рання осінь дарує нам багато смачних та корисних фруктів і овочів, якими із задоволенням поласують дорослі та діти. Їх яскравий та життєрадісний колір, чудовий смак та вітаміни порадують кожного, і, навіть, найвибагливіших малюків.

А ще ці фрукти й овочі чудово підійдуть юним художникам та художницям в якості натури, стануть прикладом яскравості кольорів, добірності та простоти форми, дивлячись на які діти зможуть відтворити їх зображення олівцями, фарбами, виліпити із пластиліну або із глини.

Спробуйте зберегти для себе чарівні миті золотих осінніх днів. Як це зробити? Дуже просто! Візьміть до рук фотоапарат і шукайте гарний кадр. Берізки в золотому оздобленні, маленький кущик із червоними ягідками, дівчинка в яскравому беретику збирає опале листя, різноцвіття осіннього гаю на тлі неба в купчастих хмарах, симпатичний грибочок у траві, спорожнілий дитячий майданчик після дощу, сонце, що просвічує крізь павутинку – безліч сюжетів, варто лише вийти з дому та озирнутися навколо. Перегляньте створені знімки, оберіть кращі та надрукуйте їх, а потім всією сім’єю за допомогою ватману, фарби і своєї фантазії створіть оригінальний настінний колаж, що допоможе підтримувати позитивний настрой навіть у холодні та хмурі  дощові осінні дні.

Не забувайте про композиції з каштанів і жолудів, гарні букети з використанням осінніх квітів і листів, гербарії та ікебани. Адже немає нічого простішого, ніж під час прогулянки зібрати цей нехитрий підручний матеріал і створити з нього щось оригінальне та симпатичне. Все це осіннє різноманіття допоможе відволіктися від похмурих думок, трансформує емоції в творчі композиції, що розкриють внутрішній світ дитини, розів’є її здібності, навчить мислити образами та бачити незвичайне у звичайному.

А у розвитку комунікаційних навичок і малюку, і підлітку допоможуть різні настільні ігри, у які можна грати всією сім’єю. Намагайтеся виділити хоча б пару вечорів на тиждень на такі сімейні посиденьки. Побачите, поступово, завдяки цій ігровій практиці відносини в сім’ї стануть добрішими, довірливішими, м’якішими, та й час буде проведено з користю. Адже сучасні настільні ігри допомагають довідатися багато нового і цікавого. Є один важливий нюанс – батькам має бути дійсно цікаво проводити час зі своїми дітьми. У такі вечори краще забути про звичний розподіл сил у відносинах «дорослий – дитина», не повчати, не читати нотацій, не підказувати як краще, а просто веселитися від щирого серця й радіти тому, що рідні люди поруч.

Найчастіше поганий настрій восени складається з таких моментів, які словами не передати. Ось недобре на душі та й усе… Щоб розігнати сплін, більше рухайтеся, використовуючи для цього будь-який вільний час. Якщо вистачить сили волі на ранкову пробіжку – нудьгу як рукою зніме. З дітьми намагайтеся більше грати на вулиці в рухливі ігри – осіння депресія найчастіше викликана великим навчальним навантаженням і шкільними стресами. Рух нормалізує гормональний обмін, тому “гормони радості” – ендорфін та серотонін – будуть вироблятися в потрібній кількості.

Осінь – пора коли наші діти частіше хворіють. Хворому нудно просто лежати вдома у ліжку, а ми не знаємо чим його зайняти та просто вмикаємо телевізор або комп’ютер. Однак під час хвороби, нехай навіть це й буде звичайна застуда, зайве навантаження маленькому організму зовсім не потрібне. Спробуйте зайняти дитину чимсь таким, що не напружуватиме, а буде корисним і приємним заняттям – ліплення, малювання, аплікація, створення вітражів, робота з конструктором, збирання пазлів. Ваша добровільна особиста участь та зацікавлене ставлення до творчого процесу відволічуть дитину від похмурих думок і допоможуть скоріше одужати.

Осінь – ще й чудовий час для спогадів і відвертих розмов. Зрозуміло, всі ми – дорослі люди – дуже завантажені на роботі, у нас багато справ і обов’язків, але намагайтеся не забувати, що для дитини саме його проблеми й невдачі – найважливіші. Коли ви повертаєтесь з роботи додому та запитуєте у свого малюка як справи, а він, посміхаючись, відповідає вам: «Добре!», хіба не це головне щастя для кожного з батьків. Не запитували про таке свою дитину? А ви спробуйте! Впевнені – почуєте багато цікавого.  У старшої за віком дитини обов’язково розпитайте, як пройшов його день, що він робив і де був.

У школяра намагайтеся цікавитися не тільки тим, чи зробив він уроки на завтра й чи не одержав сьогодні в школі двійку, але й що дійсно нового і цікавого розповідали на уроках вчителі, чим живуть його друзі-приятелі. Батьки-друзі, яким можна розповісти про свої проблеми та труднощі, а також поділиться радістю й бути впевненим, що тебе зрозуміють – великий подарунок для дитини. Цей фактор робить її впевненішою у собі й вчить довіряти навколишньому світу.

Адже саме батьківська підтримка, ніжний і, водночас, критичний погляд дорослої людини – ось ті орієнтири, які обов’язково допоможуть нашим дітям стати самодостатніми особистостями, відкритими назустріч будь-який, нехай навіть не завжди приємній погоді,

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *