День української хустки

День української хустки

7 грудня відзначають Всесвітній день української хустки – потужного оберега в усі часи та всіх поколінь. Свято з’явилося зовсім недавно, але вже стало дуже популярним.

У цей день у 2019 році вінницькі активістки розпочали святкування дня, присвяченого українській хустці. Започаткували свято, щоб об’єднати жінок різних професій, віку та національності задля збереження українських традицій. Адже здавна в українських родинах оберегом, символом любові та злагоди слугувала саме хустка, хустка.

За старих часів дівчата і жінки носили хустку протягом усього року. При цьому вона була обов’язковим головним убором заміжньої жінки. Хустка була ознакою соціального стану жінки: молоді жінки носили білі або яскраві хустки, старші жінки – темні, вдови – чорні. Хустка також говорила про рівень достатку сім’ї: заможні жінки вкривали голову хустками з дорогих тканин, бідні – з дешевших.

З нагоди цієї визначної діти в Білозерській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів №18 Білозерської міської ради пройшли виховні заходи: квест-гра “Українська хустка – споконвічний оберіг українців”, віртуальна екскурсія до центру фольклору та етнографії ІФ КНУ імені Т.Шевченка “Хто носив хустки в Україні та як вони стали елементом національного вбрання”, відеоперегляд казки “Марійка та чарівна хусточка”, розважально-ігрова програма “Хустка є наш оберіг, яка зігріє нас усіх”, мандрівка в минуле “Українська хустка – наш оберіг”, онлайн-квест “Українська хустка”. Заходи проведено з метою визначення обрядового значення української хустки; практичного надання загального поняття візерунка й орнаменту; розвитку вміння бачити багатство кольорів і форм у навколишньому світі; виховування інтересу до звичаїв і традицій українського народу та бажання зберігати духовні надбання та використовувати їх у повсякденному житті.
З нагоди свята, учні закладу освіти взяли участь у національній фото сесія до Дня української хустки “Святкове хусткування”, в рамках ІІ обласного відкритого навчально-виховного проєкту “Патріотичний марафон”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *