День української мови та писемності

Українська мова – одна з головних цінностей нашої країни, наша гордість і наш скарб

💙💛27 жовтня відзначається День украї́нської писемності та мови✍️📜Цей день українці святкують з 1997 року. Встановлений він указом президента України на підтримку ініціативи громадських організацій у день вшанування пам’яті Преподобного Нестора-літописця, послідовника творців слов’янської писемності Кирила і Мефодія. Він був письменником-агіографом, основоположником давньоруської історіографії, першим істориком Київської Русі, мислителем, вченим, ченцем Києво-Печерського монастиря.

Дослідники вважають, що саме з преподобного Нестора-літописця і починається писемна українська мова. Він є автором найдавнішої пам’ятки історіографії та літератури українців – “Повісті минулих літ”. Цей твір складений на основі сучасних автору подій і архівних літописів, народних переказів та оповідань.

Носіями української мови є 40-45 мільйонів людей, більшість з яких мешкають на території України. Поширена наша мова також у Молдові, Польщі, Румунії, Словаччині, Казахстані, Аргентині, Бразилії, Великій Британії, Канаді, США та інших країнах, де проживають українці. Українська мова є другою або третьою слов’янською мовою за кількістю мовців і входить до 30 найпоширеніших мов світу.

З нагоди цієї визначної дати для учнів Білозерської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №18 Білозерської міської ради, з метою формування розуміння того, що українська мова – наш скарб, без якого не може існувати ні народ, ні Україна як держава; розширення знання про красу і багатство української мови; пробудження прагнення учнів продемонструвати свої знання та вміння з української мови, спонукати їх до творчої праці; розвитку пам’яті, уваги, швидкості мислення; виховання в учнів почуття патріотизму, національної гордості, любові до рідного краю, глибоку повагу до рідної мови, були організовані та проведені: гра зі словами “Історія для малят. День української мови та писемності”, вікторина “Мово наша рідна, мова калинова”, інтелектуальна гра “Ой, яка чудова українська мова!”, вікторина “Цікаве про українську мову”, вікторина “Наша мова калинова”, година єднання “20 цікавих фактів про українську мову”, гра-посиденьки “Пані Мова на гостинах у Пані Осені”, виховна година “Збережемо наш скарб – рідну мову!”, відеогортанка “Цікаві факти про українську мову та писемність”, гра-змагання “Мовний батл”, мовна вітальня “Як парость виноградної лози, плекайте мову…”, вікторина “Мова моя, мова…”, літературно-музична композиція “Віночок української мови”.Також учні закладу освіти стали активними учасниками:- Всеукраїнського радіодиктанту національної єдності “Дороги України”;- обласної акції “Наша мова – наша сила і краса”, під час якої діти підготували тематичні творчі роботи (малюнки, фотокалажі), які відображають пошану та любов до української мови;- літературного лібмобу “Мова – духовний скарб нації” та відеочеленджу ДОЕНЦ “Як парость виноградної лози плекайте мову” (Режим доступу: https://youtu.be/arNAeUQw0Xc?si=ysWy9lKfEBcIxLq_);- відео-челенджу “Я обираю українську…” (Режим доступу: https://youtu.be/VeiXQ8FFxzc?si=FRhRz-cYbNM9p_MB).
З метою ознайомлення учнів з літературою про українську мову, формування розуміння того, що українська мова – наш скарб, виховання любов до рідної мови, бібліотекарем Білозерської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №18 Білозерської міської ради Оленою Борисівною Філіппенко, для здобувачів освіти підготовлено віртуальну виставку-вікторину “Мови нашої слова, наче музика жива” (Режим доступу: https://view.genial.ly/653922a116c1e9001113aa3f/interactive-image-interactive-image)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *