День української писемності

Українська мова – одна з головних цінностей нашої країни, наша гордість і наш скарб.

Сьогодні, 9 листопада, День української писемності — свято розвитку державної мови. Цей день українці святкують з 1997 року. Встановлений він указом президента України на підтримку ініціативи громадських організацій у день вшанування пам’яті Преподобного Нестора-літописця, послідовника творців слов’янської писемності Кирила і Мефодія. Він був письменником-агіографом, основоположником давньоруської історіографії, першим істориком Київської Русі, мислителем, вченим, ченцем Києво-Печерського монастиря.

Дослідники вважають, що саме з преподобного Нестора-літописця і починається писемна українська мова. Він є автором найдавнішої пам’ятки історіографії та літератури українців – “Повісті минулих літ”. Цей твір складений на основі сучасних автору подій і архівних літописів, народних переказів та оповідань.

Носіями української мови є 40-45 мільйонів людей, більшість з яких мешкають на території України. Поширена наша мова також у Молдові, Польщі, Румунії, Словаччині, Казахстані, Аргентині, Бразилії, Великій Британії, Канаді, США та інших країнах, де проживають українці. Українська мова є другою або третьою слов’янською мовою за кількістю мовців і входить до 30 найпоширеніших мов світу.

Сьогодні для учнів Білозерської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №18 Білозерської міської ради, з метою формування розуміння того, що українська мова – наш скарб, без якого не може існувати ні народ, ні Україна як держава; розширення знання про красу і багатство української мови; пробудження прагнення учнів продемонструвати свої знання та вміння з української мови, спонукати їх до творчої праці; розвитку пам’яті, уваги, швидкості мислення; виховання в учнів почуття патріотизму, національної гордості, любові до рідного краю, глибоку повагу до рідної мови, були організовані: інтерактивна вікторина «Диво калинове — українська мова», інтелектуальна гра «Знавці рідної мови», вікторина «Ми знаємо українську мову», мовознавча гра-мандрівка «Як український соловейко», вебквест «Мова — наша зброя», виховна година «Українська мова у світі», відео-уроки «Мова рідна колискова…» та «Мова – музика буття».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *