Увага! Домашнє насильство!

Увага! Домашнє насильство!

🌀Міф 1.

У шлюбі не буває сексуального насильства
⚠️Реальність:
Сексуальне насильство — це злочин, якому немає місця у стосунках між людьми, і не важливо, одружені вони чи ні. 
🔹Статеві контакти мають відбуватися за згодою обох партнерів, бути прийнятними та бажаними для обох. 🔹Якщо статевий контакт відбувається з примусу, в небажаній формі, партнер залякує, принижує чи ображає — це насильство.
🌀Міф 2.
Насильство — це тільки про побої
⚠️Реальність:
Окрім фізичного насильства, не менш небезпечними є психологічне, економічне та сексуальне насильство. 
🔹Зокрема, економічне насильство часто ховається за маскою турботи: партнер наполягає на відсутності необхідності працювати чи навчатися, проте потім з’являється тотальний контроль, звітування використаних коштів та приниження. 🔹Більше того, відсутність економічної незалежності є однією з головних причин замовчування та прийняття фізичного насильства.
🌀Міф 3.
Б’є — значить любить. Усі так живуть
⚠️Реальність:
Насильство однієї людини щодо іншої — це не норма, а протиправні дії, яким немає виправдання. 
🔹Шукаючи пояснення насильству, багато постраждалих роками не звертаються по допомогу, що погіршує ситуацію та може мати важкі психологічні наслідки. 🔹Життя в постійному страху і стресі призводить до втрати впевненості, формування низької самооцінки та різних недуг.
🌀Міф 4.
Домашнє насильство існує лише в «неблагополучних» сім’ях
⚠️Реальність:
Домашнє насильство не має соціальних меж. Воно трапляється у всіх соціальних групах незалежно від рівня освіти і доходів.
🌀Міф 5.
Потрібно терпіти заради дітей
⚠️Реальність:
Діти, які ростуть у повній сім’ї і бачать насильство, страждають набагато більше, ніж ті, хто зростає з одним із люблячих батьків у гармонійних стосунках та родинному спокої. 
🔹Діти, які є свідками насильства між батьками чи близькими родичами, навіть якщо фізично уникають його, страждають душевно. Це негативно впливає на їхній емоційний стан, взаємовідносини з однолітками, навчання.
Джерело: “Розірви коло” Юлія Ворман, практичний психолог

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *