5 реакцій на страх

5 реакцій на страх

💥Реакція «бийся чи тікай» — це те, як найчастіше називають автоматичну реакцію нашого організму на страх.  Насправді існує 5  поширених реакцій:  «завмерти», «впасти», «подружитися», а також «битися» або «втекти».

👆Англійською їх називають реакції thе 5 Fs: fight, flight, freeze, flop and friend. Такі реакції – це негайна, автоматична та інстинктивна реакція на страх.  Розуміння їх може допомогти вам розібратися зі своїми почуттями.
😨Як наш організм реагує на небезпеку?
Ми зазвичай відчуваємо страх, коли відчуваємо, що в небезпеці.  Наш мозок попереджає наше тіло про небезпеку – наше тіло реагує автоматично:
✅ Прискорюється  наш пульс і дихання, щоб збільшити надходження кисню і крові до м’язів.
✅ Напружуються м’язи, готові до використання, якщо потрібно.
✅ Вимикаються функції організму, які не першочергово важливі, наприклад травлення.
✅ Посилюється пітливість, щоб нам не було жарко.
✅ Відбувається викид адреналіну, щоб дати нам енергію.
✅ Вивільняється кортизол, щоб полегшити біль.
✅ Це також спричиняє ефект блокування раціонального мислення, тому під час надзвичайного стресу та страху ми відчуваємо, що в голові  каламутно або ми не можемо зосередитися.
5️⃣Битися, тікати, завмерти, впасти, подружитися
🔵Оскільки ми переважно чули про «бийся чи втікай», ми відчуваємо розчарування чи навіть злість на себе, що, коли ми опинилися в ситуації надзвичайного страху чи небезпеки, ми не відчували надлюдської сили чи швидкості, щоб боротися чи тікати.
🔵 Але три інші поширені реакції на страх і небезпеку: завмерти, впасти і подружитися – настільки ж інстинктивні, як битися або втікати. Ми не можемо вибирати, яку з них ми оберемо цієї миті. Саме тому їх називають автоматичними реакціями.
🔵 Усі п’ять реакцій – це автоматичні способи нашого організму захистити нас від можливої шкоди та вижити в небезпечній ситуації:
🥊 Битися: фізична боротьба, штовханина, навіть словесна боротьба, коли ви лаєтесь або кажете «ні».
🏃‍♀️Втікати: встановлення дистанції між вами та небезпекою. Це може бути біг, переховування або відступ.
🥶Завмерти: напруження, нерухомість і мовчання.  Це поширена реакція на зґвалтування та сексуальне насильство.  Завмерти — це не надання згоди, це інстинктивна реакція на виживання.  Тварини часто завмирають, щоб уникнути бійок і потенційної шкоди, або  «прикидаються мертвими», щоб їх не побачили та не з’їли хижаки.
🍂Впасти: подібно до завмирання, за винятком того, що м’язи розслабляються, а тіло ніби ламається.  Це автоматична реакція, яка може зменшити фізичний біль від того, що з вами відбувається.  Ваша свідомість також може відключитися, щоб захистити себе.
👥 Подружитися: покликати на допомогу «друга» чи стороннього перехожого. Але коли нема кого кликати ми можемо «дружити» з агресором. Наприклад, заспокоюючи його, ведучи переговори, торгуючись або благаючи.  Знову ж таки, це не ви даєте згоду зловмиснику, це інстинктивний механізм виживання. Саме на основі цієї інстинктивної реакції може розвинутись «Стокгольмський синдром».
🧠 Пам’ять і тригери
Коли ми переживаємо і реагуємо на страх або небезпеку, наші спогади не обробляються і не зберігаються звичайним способом.
Коли ми переживаємо травматичну подію, наш мозок часто зберігає в пам’яті лише наші відчуття.  Коли наш мозок потім розпізнає схожість між нашою нинішньою ситуацією та нашою минулою травмою (колір, запах чи шум), він може активувати одну з цих п’яти реакцій: битися, втікати, завмирати, падати або реакцію дружби, навіть якщо ми зараз не в небезпеці. Це називається тригером, і це може бути звичайним досвідом для людей, які пережили травму, сексуальне насильство, зґвалтування чи будь-яку іншу небезпечну ситуацію.
Це своєю чергою може викликати:
🔺тривожність🔺панічні атаки🔺кошмари🔺флешбеки
🙏 У такі моменти спробуйте нагадати, що зараз вам нічого не загрожує.  Ви в безпеці.  Ваш мозок щойно розпізнав подібність між вашим теперішнім і минулою травмою і викликав реакцію вашого тіла.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *