Тривожність і харчування

Тривожність і харчування

Нездорові схеми харчування –  провісники проблем з психічним здоров’ям. Існує науково підтвердждений зв’язок між моделями нездорового харчування – «пропуск їжі», «суворі дієти», «швидка їжа» – з проблемами психічного здоров’я. 

🔴 Чим загрожує пропуск їжі або сувора дієта?

🍽 У нашому сповненому тривогою життях пропуски їжі є надто поширеним явищем. Або наш розум зайнятий надмірним занепокоєнням і страхом, або ми не маємо апетиту чи бажання їсти.🍽 Але пропуск прийому їжі викликає гіпоглікемію (коли рівень цукру в крові падає нижче нормального рівня), що може призвести до поширених симптомів тривоги, таких як дратівливість, нервозність, запаморочення та слабкість. з дослідженнями, повторна гіпоглікемія лише посилює тривожність.

🍽 Дієта також може викликати симптоми, схожі на тривогу, особливо якщо ви виключите одну з основних поживних речовин (вуглеводи, жири або білки).

Рекомендації:

✅ Намагайтеся їсти кожні дві години п’ять разів на день (1. Сніданок, 2. Здоровий перекус, 3. Обід, 4. Здоровий перекус, 5. Вечеря)✅ Їжте різноманітні натуральні цільні продукти, багаті складними вуглеводами, незамінними жирними кислотами, білками, вітамінами та мінералами.

✅Приклади натуральних продуктів – овочі, цільні злаки, бобові, фрукти, горіхи, насіння, зелень, м’ясо та риба

🔴 Зловживання фастфудом або продуктами швидкого приготування

🌭Поширена харчова звичка – швидка їжа, яку можна розігріти в мікрохвильовці, солодкі продукти, рафіновані вуглеводи, холодне м’ясо, соуси, заправки та продукти з довгим списком інгредієнтів.

🌭 Така їжа переважно містить хімічні інгредієнти та добавки, і згідно з дослідженнями, ці інгредієнти можуть сприяти занепокоєнню, одночасно знижуючи настрій і змінювати соціальну поведінку.

❌Наступні добавки є винуватцями:

 🔻Штучні підсолоджувачі, наприклад аспартам

🔻Xарчові барвники, тобто червоний №40 і жовтий №5

🔻Підсилювачі смаку, такі як глутамат натрію (MSG)

🌭 Барвники та штучні підсолоджувачі – це нейротоксини, які, як було виявлено, порушують роботу нервової системи, що призводить до підвищення рівня тривоги.

🌭 Згідно з дослідженнями, аспартам, штучний підсолоджувач, пов’язують з поведінковими та когнітивними проблемами. Можливі нейрофізіологічні симптоми включають проблеми з навчанням, головний біль, судоми, мігрень, дратівливий настрій, тривожність, депресію та безсоння.

Рекомендації:

✅ Замініть упаковані та продукти швидкого харчування натуральними цільними.

✅  Найпростіший спосіб  – зробити основну частину щоденних калорій з овочів і цільних злаків. Ці продукти є хорошим джерелом складних вуглеводів, які забезпечують повільне вивільнення енергії, підтримують стабільний рівень  цукру в крові та допомагають контролювати тягу до нездорової їжі.

🔴Нездорові харчові звички

 Наприклад,

❌ їсти занадто мало або переїдати,

❌недостатня кількість овочів, цільних злаків та інших натуральних продуктів,

❌вживання занадто великої кількості обробленої їжі та напоїв з високим вмістом жиру, солі або цукру, і

 ❌неправильно пережовувати їжу.

🍟Ці погані харчові звички можуть вплинути на споживання необхідних поживних речовин – вуглеводів, білків, незамінних жирних кислот, вітамінів і мінералів – які необхідні для психічного здоров’я та функціонування нервової системи.

🍟 Дослідження показали, що дефіцит певних поживних речовин може вплинути на настрій і рівень тривоги. Таких поживних речовин, як вітаміни групи В, вітамін С і Е, магній, селен і омега-3 жирні кислоти не вистачає людям з тривожними розладами та іншими проблемами психічного здоров’я.

Рекомендації:

✅ Прийміть здорову та збалансовану дієту, багату овочами та цільними злаками, уникайте оброблених продуктів

✅Їжте регулярно і в міру

✅Правильно пережовуйте їжу, щоб оптимізувати споживання необхідних поживних речовин.

✅Практикуйте осмислене харчування, не відволікайтесь на телефон чи телевізор.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *