Чим небезпечне стримування емоцій?

Чим небезпечне стримування емоцій?

Мабуть, вам доводилось це чути: “Той, хто забагато на себе бере, рано чи пізно загине під тягарем”. Ця приказка не нова, і вона, як і решта давніх приказок, поєднує у собі життєву мудрість наших предків та сповідування ними одвічних істин. Стримування емоцій може нашкодити в першу чергу вам, і в цій статті ми детально розповімо чому саме.

Як часто вам доводиться стримувати свої емоції? Скільки думок та почуттів ви тримаєте при собі, боячись образити людей навколо? Будьте обережні, адже такою поведінкою ви можете тільки нашкодити собі.

Мовчання – знак згоди, проте усьому має бути межа

Мовчання – ознака мудрості, тому завжди краще промовчати, аніж сказати якусь дурницю. Запам’ятайте, що замість того, щоб зробити недоречний коментар або сказати щось непристойне, краще уникнути будь-яких висловлювань. Цим самим ви продемонструєте більше такту, ніж люди, що не думають перед тим, як щось сказати.

Попри все, потрібно дотримуватися золотої середини між вмінням вчасно промовчати та вмінням відстояти свою точку зору.

  • Якщо ви ніколи не висловлюватимете своїх думок, люди навколо не знатимуть, образили вони вас своїми вчинками і словами, чи ні. Пам’ятайте, що ваші співрозмовники не вміють читати думок, тож вони не зможуть здогадатися, що саме вас засмутило чи образило.
  • Іноді краще промовчати, а іноді слід підібрати потрібні слова. Вміння відчувати, коли варто висловити свою думку, а коли не треба втручатись у розмову – це одна з найважливіших навичок, якою слід досконало оволодіти. Звісно, не варто вдаватись у крайнощі та постійно мовчати, або навпаки, озвучувати усе, що спадає вам на думку. Такі дії також ні до чого доброго не призведуть. Намагайтесь віднайти баланс між цими двома крайнощами та не забувайте, що постійне стримування емоцій є надзвичайно шкідливим. Якщо ви ніколи не висловлюєте своїх думок вголос, тим самим ви дозволяєте людям втручатися у свій особистий простір, переходити межу при спілкуванні з вами, говорити за вас, коли ви хочете промовчати та навіть приймати за вас рішення, якщо ви не наважуєтесь відстояти свою думку. У результаті такої пасивної поведінки ви можете перетворитися на маріонетку, яку кожен буде тягнути у свій бік.

Стримування емоцій призводить до психосоматичних захворювань

стримування емоцій та стрес

Звісно, ні для кого не секрет, що тіло та розум тісно взаємопов’язані. Спеціалісти дійшли висновку, що такий зв’язок призводить до того, що близько 40% світового населення хоча б раз у житті стикалися з проблемою психосоматичних захворювань.

Для прикладу, нервозність погіршує травлення, спричиняє діарею та появу головного болю. У результаті постійного стресу на губах може з’явитися герпес, а постійне стримування емоцій та думок призводить до появи підвищеного відчуття стривоженості.

Тільки подумайте, скільки всього ви не розповідаєте своїм батькам та друзям, боячись зробити їм боляче. Часто близькі люди роблять щось за вас, прагнучи допомогти, проте насправді своїми діями вони лише погіршують ситуацію. Чому ж ви не можете сказати їм про це у вічі?

Також ми часто не висловлюємо свої думки другим половинкам, боячись завдати їм болю. Попри те, що іноді їхня поведінка чи слова можуть бути образливими, ми часто вирішуємо промовчати.

Зверніть увагу, що постійне стримування емоцій призводить до появи таких психосоматичних захворювань, як мігрені, перенапруження та хронічна втома.

Висловлення думки – ключ до емоційної розрядки

Ніколи не бійтесь висловлювати свою думку і поважайте людей, які також це роблять. Це вміння є не менш важливим, ніж дихання, харчування чи сон. Спілкування через емоції є необхідним у щоденному житті, адже саме завдяки йому ми здатні побудувати здорові стосунки з людьми та самими собою.

Ось декілька ключових порад, які вам допоможуть:

  • Пам’ятайте, що усьому є межа. Якщо ви триматимете свої почуття та думки при собі, ваша поведінка буде не гідною людини, що поважає себе, а ще ви втратите контроль над своїм життям та суттєво знизите свою самооцінкуНе забувайте, що ви маєте беззаперечне право висловлювати свої почуття та думки.
  • Якщо ви відстоюєте свою точку зору, це не значить, що ви хочете когось образити. Висловлення думок  – це спроба захистити себе та повідомити оточенню про свої почуття.
  • Не зациклюйтесь на тому, що про вас подумають інші та не бійтесь їхньої реакції на свої слова. Якщо ви переймаєтесь через можливу реакцію людей, підготуйте себе морально до розмови. Наприклад, ви стомилися від щотижневих візитів своїх батьків, через які ви не можете залишитися наодинці зі своєю другою половинкою. В один момент ви нарешті відважилися попросити їх відвідувати вас рідше. Якою, на вашу думку, буде їхня реакція? Якщо ви вважаєте, що ваші слова їх образять, будьте готові до того, що вам доведеться пояснити, чому саме їхня поведінка вас засмучує. Якщо ви вважаєте, що ця розмова зробить їм боляче, варто пояснити батькам, що ви не мали на меті їх образити.
  • Пам’ятайте, що щире висловлення своїх думок та почуттів є найкращим видом емоційної розрядки. Застосовуйте поради психолога на практиці і бережіть себе!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *