Правила поведінки в натовпі

Правила поведінки в натовпі

Останнім часом через рівень напруженості у суспільстві зростає. У зв’язку з цим, актуальність вивчення психології натовпу набуває велику значущість для населення. Розглянемо сьогодні основні правила поведінки у натовпі. Адже люди, охоплені загальною панікою, схильні перебільшувати значення небезпеки, вони не замислюються і не намагаються шукати інших рішень. Вони просто біжать і під час цього здійснюють несумісні з розумом вчинки.
Як вижити у натовпі? 
Від натовпу, аварії, що стихійно утворилася на місці, або іншої події, намагайтеся триматися чимдалі. 
У перші хвилини знаходження в натовпі викиньте парасольку і сумку. Зніміть аксесуари, якщо є побоювання, що вас випадково можуть ними задушити. Це відноситься до шарфів, краваток і хусток. На одязі застебніть блискавку і усі наявні ґудзики. Якщо ви щось втратили, не намагайтеся це підняти: ваше життя набагато дорожче найціннішої речі.
Стримайте свою цікавість. Якщо ви опинилися в натовпі випадково, постарайтеся якнайшвидше з неї вибратися. 
Якщо шлях до відступу вже відрізаний, не впадайте в паніку і постарайтеся уникнути хоч би просування в центр натовпу або в групу особливо активних учасників. Якщо натовп куди-небудь попрямував, уникайте наближатися до огорож і стін, ухиляйтеся від тумб, стовпів і дерев. Інакше вас можуть просто роздавити. 
Не хапайтеся за нерухомі предмети, оскільки при цьому можна поранити руки. Слід уникати скляних вітрин і всього, що може бути розбито, перекинуто або розгромлено.
Завчіть напам’ять 1-2 номери телефонів когось із ваших родичів чи близьких родичів. Якщо мобільний зв’язок пропаде (таке буває при великому скупченні людей), заздалегідь домовтесь, де ви маєте зустрітись.
Якщо вас збили з ніг, треба прикрити руками голову і спробувати негайно встати. Для цього необхідно швидко підтягнути ноги до корпусу, напружити усі м’язи, і звестися на ноги різким ривком. Якщо ви впали на коліна, то упріться усією стопою в землю і різко прогніться, використовуючи при цьому рух натовпу. Якщо спроби звестися на ноги виявилися безуспішними, згорніться на боці калачиком, сховавши голову між колінами і прикривши потилицю руками. 
Якщо натовп щільний, але нерухомий, з нього можна спробувати вибратися, використовуючи психо-соціальні прийоми, наприклад, прикиньтеся хворим, п’яним, божевільним, зробіть вид, що вас нудить і так далі. Коротше кажучи, потрібно змусити себе зберігати самовладання, бути інформованим і імпровізувати.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *