Булінг: взаємодія заради безпеки і комфорту

Булінг: взаємодія заради безпеки і комфорту

Законом України «Про освіту» одним із пріоритетів державної політики в галузі освіти є формування соціальних та громадянських компетентностей, поряд із повагою до прав і свобод людини, а також нетерпимістю до приниження її честі й гідності, фізичного або психічного насильства, до дискримінації за будь-якими ознаками.

Згідно із чинним законодавством нашої держави освітній процес має бути організований в умовах безпечного освітнього середовища, де всі учасники освітнього процесу стануть захищеними від будь-яких проявів фізичного, морального, психологічного насильства, в якому не буде місця заподіянню шкоди через експлуатацію, дискримінацію, а також приниження та цькування (булінг).

Створення безпечного освітнього середовища – запорука протидії булінгу

Саме цій проблемі приділяється велика увага Державною службою якості освіти України та її територіальними органами під час вивчення освітньої діяльності та управлінських процесів в закладах освіти, акцентуючи на формуванні спільного розуміння у стейкхолдерів якості освіти та освітнього середовища, безпечного і комфортного, дружнього до дитини.

Під час міжсекторального онлайн-діалогу «Освітнє середовище – вільне від будь-яких форм насильства», організованого управлінням Державної служби якості освіти у Донецькій області (далі – управління Служби) навколо проблеми створення безпечного і комфортного середовища об’єдналися як управлінці (працівники Державної служби якості освіти України, управління Служби, представники Департаменту освіти і науки та служби у справах дітей Донецької облдержадміністрації, керівники органів управління освітою та закладів освіти), так і представники Національної поліції України, практичні психологи та соціальні педагоги, представники громадськості.

Безпека освітнього середовища: результати інституційних аудитів ДСЯО

Аналізуючи результати проведених інституційних аудитів закладів загальної середньої освіти України у 2020 році, Валентина Бобир, начальник відділу початкової освіти управління роботи із закладами середньої та дошкільної освіти департаменту інституційного аудиту Державної служби якості освіти України, зупинилася на оцінюванні напряму «Освітнє середовище закладу освіти». Виявляється, що із 48 перевірених закладів освіти – 94% додержуються вимоги чинного законодавства щодо створення комфортних та безпечних умов навчання та праці. Поряд з тим, в 6 % шкіл це питання вимагає покращення.

«Як зробити освітній простір школи безпечним та дружнім до дитини? Відповідь на це питання доволі проста. Слід зробити це потребою, а не просто вимогою законодавства, яку потрібно дотримуватися. Адже цілі досягаються тоді, коли стають необхідністю», – зазначила Валентина Бобир.

А як же почувають себе наші учні в закладі освіти?

Серед опитаних більше 5 тисяч здобувачів освіти 75 % зазначили, що їм комфортно в школі і класі. П’ята частина респондентів відповіла, що до них було проявлено поодинокі випадки агресії або кепкування. Досить часто відчувають агресію та кепкування щодо себе 3% учнів, яким психологічно некомфортно в школі. Навіть є 1 % школярів, які постійно відчувають цькування і не хочуть відвідувати школу, а це – 51 дитина.

На думку пані Валентини, ці факти змушують нас, дорослих, замислитися, об’єднатися і створити середовище, яке безпечне і дружнє для дітей  і дорослих.

Щоб дати об’єктивну оцінку стану освітнього середовища, необхідно вже сьогодні провести самооцінювання, залучивши до нього батьків, працівників закладу освіти та його засновника.

Міжінституційна співпраця та протидія булінгу

Велику роль у створенні безпечного середовища має відігравати співпраця школи з іншими інституціями: територіальними органами Національної поліції, службою у справах дітей, громадськістю, які проводять просвітницьку діяльність з усіма учасниками освітнього процесу. Окрім зазначених структур, важливим вектором співпраці є взаємодія із батьківською спільнотою.

Співпраця з поліцією та юридичними університетами системи МВС України

Цю ідею підтримала інспектор відділу ювенальної превенції управління превентивної діяльності Головного управління Національної поліції в Донецькій області, майор поліції Віра Рагімова, яка повідомила про підготовку до реалізації на території Донеччини проєкту «Поліцейський – учасник освітнього процесу», мета якого – участь поліцейського у шкільному житті. В умовах децентралізації працівники поліції закріпляються зараз за кожною громадою, реалізуючи програму профілактики правопорушень серед дітей та підлітків. Позитивним є факт зменшення дитячої злочинності впродовж останніх двох років на 1 %.

Але проблема булінгу в дитячому середовищі існує, і про це не треба замовчувати. Протягом 2020 року представниками ювенальної превенції було складено 8 протоколів, де булерами виступали особи віком до 18 років.

Пані Віра надала роз’яснення щодо відповідальності булерів та їх батьків, а також адміністрації школи відповідно до чинного законодавства.

Катерина Шнейдер, начальник відділу соціально-гуманітарної роботи та моніторингу Донецького юридичного інституту Міністерства внутрішніх справ України, капітан поліції, відмітила, що до профілактичної роботи щодо протидії булінгу залучаються курсанти Донецького юридичного інституту Міністерства внутрішніх справ України, які вже сьогодні готують себе до практичної діяльності та реагування на конкретні випадки булінгу.

Під час живого, відкритого діалогу освітяни отримали відповіді на наступні питання:

  • Як виробити антибулінгову політику в закладі освіти?
  • Як розробити дієві правила поведінки для всіх учасників освітнього процесу?
  • Як створити ефективну систему протидії насильству та булінгу в закладі освіти?

Роль батьківської спільноти у питанні протидії та попередження булінгу

Питання створення безпечного освітнього середовища хвилює не тільки освітян та управлінців, а й представників батьківської спільноти. Прикладом тому є активна діяльність Батьківської ради, створеної при Краматорській міській раді. На її засіданнях порушуються актуальні питання якості освітнього процесу. Ідею розробки правил поведінки для всіх учасників освітнього процесу підтримала радник Краматорського міського голови з питань освіти Світлана Чепелєва. Задля підвищення рівня безпеки учасників освітнього процесу в закладі освіти, взаємоповаги між учасниками освітнього процесу, дотримання етичних норм, дотримання прав і свобод людини Батьківська рада м. Краматорська нещодавно вийшла з пропозицією запровадити у школах проєкт «Правила поведінки, однакові для всіх».

Попередження та протидія булінгу: досвід освітян Донеччини

Ще одним прикладом того, як створити у школі дієву систему протидії насильству і булінгу, є заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів № 20 військово-цивільної адміністрації міста Торецьк Донецької області. У 2020 році колектив цієї школи став бронзовим призером ХІ Міжнародної виставки «Сучасні заклади освіти» у номінації «Впровадження внутрішньої системи забезпечення якості освітньої діяльності і якості освіти». В конкурсній роботі «Створення освітнього середовища закладу освіти, вільного від будь-яких форм насильства та дискримінації» запропоновано алгоритм діяльності закладу щодо створення системи роботи з використанням медіації – альтернативної форми вирішення конфліктів за участю третьої нейтральної сторони – медіатора, який допомагає сторонам дійти взаємоприйнятного рішення у конфлікті.

Щоб запобігти розповсюдженню конфліктів в учнівському середовищі, уникнути конфліктних ситуацій, які можуть призвести до агресії або насильства, на допомогу має прийти шкільна служба порозуміння. Саме вона сприяє створенню комфортного та безпечного освітнього середовища, набуттю учнями позитивного досвіду вирішення конфлікту мирним шляхом і покращенню атмосфери в колективі, підвищенню культури спілкування.

Таку плідну роботу із впровадження такої системної діяльності, спрямовану на запобігання та протидію насильству в закладах освіти, метою якої є налагодження стосунків та виходу з конфліктної ситуації за допомогою третьої сторони, розпочали психологи Бахмутчини, про що повідомила Вікторія Головко, завідувач Центру методичної та психологічної служби управління освітою Бахмутської міської ради.

В межах повноважень, на виконання плану заходів з реалізації Національної стратегії розбудови безпечного і здорового освітнього середовища у Новій українській школі на 2021 рік управління Державної служби якості освіти у Донецькій області і надалі продовжуватиме роботу з міжвідомчої взаємодії з питань здорового та безпечного освітнього середовища.

«Якщо ми всі будемо небайдужими, об’єднаємося заради однієї мети, то кожен заклад освіти області стане комфортним і безпечним для всіх учасників освітнього процесу», – резюмувала т. в. о. начальника управління Державної служби якості освіти у Донецькій області Тетяна Ремпель.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *