Тиждень дитячого читання

Тиждень дитячого читання

З метою підвищення читацької культури підростаючого покоління, популяризації кращих творів української літератури в школі  з 26.03 по 30.03 2018року пройшов Тиждень дитячого читання.

Тиждень розпочався бібліотечним сторітеллінгом «Зустрічаємось з книжками, прикрашаємось думками».  В тісному колі учні 10 класу  розповідали  особисті історії  про  книги, які допомогли в житті, вказали на помилки, підказали як діяти далі.  Пролунали  спогади про наступні книги: В.Г.Короленко «Сліпий музикант», фантастичні  повісті  А. Кларка,  поетичні твори О.С.Пушкіна. Цікавими сторітеллінгами  про місце і роль книги в їхньому житті поділилися класний керівник 10 класу Дорош Г.М. та бібліотекар Філіппенко О.Б Бібліотекар представила книжкову виставку – подіум «Чарівний світ книжковий», на якій  можна було ознайомитися з книгою – добрим настроєм, книгою – суперпозитивом, книгою – сміхом та книгою – розчаруванням.

Тисячоліттями народ зберігає та поповнює свої надбання важливими подіями та датами. Особливою увагою користуються ті, що назавжди залишаються у пам’яті людей, серед них – дні народження письменників.

Другий день Тижня був присвячений ювілейним датам. У квітні  літературний світ відзначатиме 100- річчя від дня народження  українського письменника

О. Т. Гончара.  Бібліотечно – інформаційний центр гостинно відчинив двері для учнів 11 класу, які переглянули віртуальну виставку «Лицар духовності»(до ювілею О.Гончара).  На виставці була представлена література про життєвий та творчий шлях письменника, його твори  і спогади  рідних та друзів про видатну людину, відео та музичний супровід. У сучасних умовах віртуальна виставка стає ефективним інструментом забезпечення доступу до інформації користувачів.

У  книжок, як і у письменників є також ювілеї. Для учнів 2 класу  бібліотекар представила  бібліотечний прайм – тайм «Читаємо твори – ювіляри».  В цьому році виповнюється 125 років оповіданню М.Коцюбинського «Маленький грішник». Відбулося читання  твору – ювіляра та обговорення важливих моментів книги.

22 березня відзначається Всесвітній день води. Здоров’я генофонду будь-якої нації залежить від екології, зокрема водних ресурсів як ключового фактору, тож наше завдання — зберегти чисту воду для наступних поколінь.

Водним ресурсам був присвячений  третій день Тижня. П’ятикласники були запрошені на еко – барометр «Про дива і таємниці води – чарівниці». Вони

прослухали цікаві факти про воду, розгадали загадки, переглянули фільм «Крапля води» та відповіли на запитання інтерактивного  тесту «Що ви знаєте про воду?». На завершення заходу бібліотекар представила виставку – роздум «Крапля води».

29 березня – день родинного читання. На  поетичний родинний батл «Весняний віршограй» були запрошені представники  родин від 1-4-х класів, які прочитали  вірші про весну відомих українських поетів: Н.Забіли, Т.Коломієць, О.Пчілки, М.Познанської, М.Підгірянки та інших. Батл складався з двох турів. У першому турі родини читали вірші, а в другому складали буріме. Змагання оцінювало компетентне журі, яке вручило грамоти в наступних номінаціях: «Суперпозитив», «Виконавча майстерність», «Виконавча харизма», «Театралізація» і солодкі призи.

Продовженням  дня родинного читання стала хвилинка радісного читання «Світанкові обрії Наталі Забіли». Мама Шишкіна Микити прочитала вірші Н.Забіли про весну. Після читання діти відгадали загадки про птахів та виконали вправу «Врятуй пташеня».

День родинного читання ще раз довів, що згуртувати родину  допоможуть книги, а саме поетичні твори.

Закриття Тижня було присвячене інтелектуальним іграм. В рамках проекту «Українські казки на екрані»  учні групи подовженого дня прослухали українську народні казки «Пан Коцький» та «Котик і півник», переглянули мультфільми,  а потім  виконали інтерактивні вправи: літературний пазл за цими казками, відповіли на запитання  інтерактивних вікторин «Жителі країни Мурляндії» та «Птахи на крилах весну принесли».

Усі заходи  пройшли  цікаво та змістовно. Саме через книгу пізнають учні  навколишній світ. І це зайвий раз підтвердив Тиждень дитячого читання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *